Pediatrics MCQ with Answers Practice Paper 2

February 7, 2013 | By | Reply More

Pediatrics MCQ with Answers Practice Paper 2

Pediatrics MCQ Question

1 Consider the following factors:

1. Head control

2. Social smile

3. Crawls

4. Sits up

The correct sequence in the developmental milestones during the first year of life is:

A. 1,2,3,4          B. 2,1,4,3

C. 1,4,3,2          D. 2,1,3,4

2. Which is true regarding a 15 Month old child?

A. Crawl upstairs

B. Make a tower of 3 cubes

C. Name a familiar object

D. All of the above


3. You are attending a delivery. A baby weighing 3 kg is born and has not cried immediately. What sequence of resuscitation steps will you carry out.

A. Dry the baby; position the baby; tactile stimulation; suction of mouth and nose; free flow oxygen if required

B. Dry the baby; free flow oxygen; position the baby; suction of mouth and nose

C Position the baby; suction of mouth and nose; free flow oxygen; tactile stimulation; dry the baby

D. Dry the baby; position the baby; suction of mouth and nose; tactile stimulation; free flow oxygen if required


4. Daily requirement of calories and protein for a 10 kg weighing child are, respectively:

A. 800 kcal and 20 gm

B. 1000 kcal and 30 gm

C. 1000 kcal and25 gm

D. 1200 kcal and 25 gm

5. Microcytic hypochromic anaemia may result from the deficiency of:         

A. Folic acid

B. Cyanocobalamin

C. Pyridoxine

D. Riboflavin

6. Which is a constant feature of kwashiorkor?

A. Growth retardation

B. Skin changes

C. Hair changes

D. None of the above

7. Which statement is not true about epiglottitis?

A. The most frequent causative agent is Pneumococcus

B. Presents with high fever and stridor

C. Stridor diminishes with fatigue

D. Examination of throat may cause sudden death

8. WHO defines adolescent age group as:

A. 14-21 years

B. 13-20 years

C. 10-19 years

D. 10-17 years

9. Mental deterioration occur due to deficiency of:

A. Thiamine

B. Vitamin D

C. Pyridoxine

D. Vitamin C

10. In adolescence, maximum gain in height for girls is observed during:

A. Post-menstrual stage

B. Pre-menstrual stage

C. Sexual maturity stage I

D. Sexual maturity stage II-III

11. A change in colour of the urine on standing is characteristic of:

A. Cystinuria’

B. Phenylketonuria

C. Homocystinuria

D. Alkaptonuria

12. In children, the following are true of speech development, except:

A. Children pronounce simple sounds such as ‘da-da’ at 8 months

B. Children voice single, intelligible words at 13 months

C. Simple 2 to 3-word sentences are composed at 15 months

D. Children can identify 4 to 5 picture cards at 2 years

13. Primitive reflex that persists throughout life is:

A. Moro reflex

B. Tonic neck reflex

C. Palmar grasp reflex

D. Parachute reflex

14. All are essential for diagnosis of very severe pneumonia as per ARI programme in a 3-yrs male child  except:

A. Respiratory rate 48/minute

B. Central cyanosis

C. Inability to feed

D. Extensive crepitations on chest auscultator

15. A 15-year old boy presents with weakness in both lower limbs that has progressed to involve the trunk over the last 6 days. Examination shows reduced power in muscles of the lower limbs, abdomen and chest; deep tendon reflexes are absent. CSF examination shows no cells, sugar-80 mg/dl and protein 80 mg/dl. The treatment of choice is:

A. I/V methylprednisolone

B. I/V immunoglobulin

C. I/V anti-thymocyte globulin

D. Oral cycIosporin and prednisolone

16. An 8-month old boy is referred for-evaluation following a UTI . Ultrasound examination of abdomen is normal. The most appropriate investigation to evaluate his lower urinary tract is:

A. Radionuclide cystogram



D. Cystoscopy

17. What is the venous hematocrit level at which you will diagnose polycythemia in a newborn?

A. 55%

B. 60%

C. 65%

D. 70%

18. The most frequent complication of mumps infection in young children is:

A. Meningoencephalitis

B. Orchitis

C. Oophoritis

D. Migratory polyarthralgia

19. A 1-year old girl has polyuria and dehydration. Investigations show blood pH 7.26, serum Na 137 mEq/l, K 3 mEq/l, Ca 8 mg/dl, HCO3 14 mEq/l, PO4 5 mg/dl and Cl 16mEq/l. The blood anion gap is:

A 10     B. 13    C. 15      D. 24

20. A neonate is found to have central cyanosis and a cardiac murmur at 30 hours of age. The most probable diagnosis is:

A. Endocardial cushion defect


C. Transposition of great vessels


21. Expressed Breast Milk (EBM) can be stored in freezer for how long?         

A. 6 to 8 hours

B. 24 hours

C. One week

D. One month

22. Which is best heard with the bell of stethoscope

A. S3                                                                                

B. Murmur of MR

C. Pulumonary ejection click

D. S2

23. In breast feeding, hind milk portion is richer in:

A.  Fats

B. Lactose

C. Vitamins

D. Proteins

24. The most common enzymatic defect in congenital adrenal hyperplasia (adrenogenital syndrome) is:

A. 11-Hydroxylase deficiency

B. 17 – Hydroxylase deficiency

C. 21-Hydroxylase deficiency

D. 3-Beta dehydrogenase deficiency

25. Regarding simple febrile seizure, which one of the following statements is not correct?

A. It is usually seen in children between 6 months and 6 years of age

B. The seizure usually lasts for less than 15 minutes

C. Rectal diazepam given at the onset of febrile illness can reduce the incidence of recurrent febrile seizure

D. Oral phenobarbitone is usually prescribed after the first episode of seizure to prevent recurrences



Pediatrics MCQ Answers

  1. B
  2. D
  3. D
  4. B
  5. C
  6. A
  7. A
  8. C
  9. A
  10. D
  11. D
  12. D
  13. D
  14. D
  15. B
  16. B
  17. C
  18. A
  19. A
  20. C
  21. D
  22. A
  23. A
  24. C
  25. D

Tags: , ,

Category: MCQ, Question

WARNING: Any unauthorised use or reproduction of content for commercial or any purposes is strictly prohibited and constitutes copyright infringement liable to legal action.